Příznivé období pro koupi bytu s výhodnou hypotékou se krátí

Česká národní banka již od října rozšíří pravidla pro poskytování nových úvěrů na bydlení o požadavky na výši příjmu. Výše dluhu žadatele o hypotéku by nově neměla překročit devítinásobek jeho ročního příjmu, zároveň má pravidelná splátka činit maximálně 45 % jeho měsíčního čistého příjmu. K omezením trhu vedl ČNB rychlý růst cen nemovitostí, který byl loni v tuzemsku nejvyšší v EU, a současně i velké zvýšení objemu poskytovaných úvěrů na bydlení. V průběhu posledních dvou let se jedná již o několikáté zpřísnění. Naposledy v dubnu 2017 ČNB doporučila neposkytovat hypotéky nad 90 % hodnoty nemovitosti a omezit i úvěry nad 80 %. Aktuální opatření se dotkne zhruba třetiny žadatelů o hypotéku a omezí přístup k vlastnímu bydlení hlavně jednotlivcům a mladým rodinám, kteří budou odkázáni bydlet déle, ne-li po celý život, v nájmu.

„Návrh opatření ČNB představuje další omezení již tak napjatého trhu. Množství nových bytů ve větších městech (především v Praze) se neustále snižuje, a tím rostou i jejich ceny. Snažíme se proto našim klientům vyjít vstříc a požadujeme zálohu na byt pouze ve výši 10 % hodnoty nemovitosti. Klient, který se rozhodne pro koupi bytu v našem projektu na samém začátku, tak má téměř dva roky na zajištění jeho financování,“ komentuje Petr Beneš, ředitel společnosti Geosan Development.

Veškerá omezení hypoték ze strany České národní banky mají podobu doporučení, nicméně banky se jimi zpravidla řídí. ČNB se navíc snaží prosadit novelu zákona, která by doporučení přeměnila v povinnost. Do října lze tedy očekávat, že o hypoteční úvěry bude velmi intenzivní zájem.

•••

 Společnost Geosan Development  byla založena v roce 1998 s původním názvem Homolka Group a cílem developersky připravit a realizovat výstavbu obytného souboru Homolka v Praze 5. V roce 2001 do společnosti vstoupil silný partner - akciová společnost Geosan Group. Díky tomu se do roku 2017 podařilo dokončit již 21 novostaveb pro bydlení s téměř 2 000 byty. Geosan Development v současnosti staví Rezidenci Vrchlického v Praze 5 - Košířích s předpokládaným termínem dokončení v létě 2018 a Element Letňany v Praze 9 s předpokládaným dokončením v závěru roku 2019. Zároveň připravuje rezidenční projekty na Smíchově, Chodově, ve Střešovicích a v Břevnově. 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy