CAMP přivítá světové architekty, přednášet budou i o plánovaném projektu pro Prahu

Jana Brožková, 22.8.2019
Po letní pauze se do Centra architektury a městského plánování (CAMP) v Praze vrací přednáškový cyklus se zajímavými osobnostmi ze světa architektury zvaný Urban Talks. V září se v rámci něho představí hned několik významných architektů. Ze švédského studia Mandaworks, které realizuje své urbanistické plány po celém světě, přijede 9. září přednášet Martin Arfalk. Slavný architekt Winy Maas z rotterdamského studia MVRDV vystoupí v CAMPu 13. září a představí plánovaný projekt zdravotnického a ubytovacího zařízení Relax Rezidence na Praze 5. Poslední zářijový den se s veřejností setká britský popularizátor architektury Peter Murray, spolu s architekty z Foster and Partners a Zaha Hadid Architects. Vstup na všechny přednášky je zdarma.

Progresivní studio Mandaworks založené ve Stockholmu v roce 2010 se může chlubit působivým portfoliem projektů veřejných prostranství, krajinné architektury a urbanistických studií ze Švédska i zahraničí. Mají za sebou realizace v Hong Kongu, Torontu nebo Helsinkách a v soutěži o novou podobu Vítězného náměstí v Dejvicích obsadili se svým návrhem druhé místo. O jejich práci bude 9. září od 19 hodin v CAMPu vyprávět architekt Martin Arfalk.

Vstupenky zdarma musíte rezervovat v síti GoOut

Známý architekt Winy Maas v roce 1993 spoluzaložil rotterdamské studio MVRDV, které stojí za realizací budov, jakými jsou například centrála norské banky DNB, slavná tržnice v Rotterdamu nebo futuristická knihovna Tianjin Binhai v Číně. Hlavní město navštíví kvůli připravovanému projektu zdravotnického a ubytovacího zařízení Relax Rezidence, které stát na místě bývalého nemocničního areálu SANOPZ v ulici Na Cihlářce na Praze 5. Součástí areálu Relax Rezidence bude 39 bytů, nová klinika a rehabilitační centrum, lékárna, podzemní garáže, ale i kavárna s letní terasou. Popisem pražské realizace zahájí svou přednášku v CAMPu, která se uskuteční 13. září od 16 hodin ve spolupráci s KKCG.

Murray, který bude v CAMPu přednášet 30. září od 19:30, vystudoval architekturu v Bristolu a Londýně, ale spíše než praxi se celý život věnuje psaní o architektuře a designu. Založil magazín Blueprint, London Festival of Architecture, dnes významnou každoroční událost v kulturním životě britského hlavního města, a také galerii New London Architecture, která sloužila do jisté míry jako předobraz CAMPu. Po jeho přednášce o rozvoji Londýna bude následovat diskuze s architekty z Foster and Partners a Zaha Hadid Architects.

Vstupenky zdarma na všechny přednášky Urban Talks je nutné si rezervovat v síti GoOut. Živý přenos ze všech akcí je možné sledovat na Facebooku CAMPu nebo později ze záznamu na Youtube kanálu centra architektury.

Podzimní přednášky Urban Talks probíhají ve spolupráci s vysokou školou ARCHIP, společností KKCG, Britským velvyslanectvím v Praze a časopisem Architekt+.

•••

CAMP je nové Centrum architektury a městského plánování, jehož hlavním posláním je zlepšit veřejnou diskuzi o rozvoji Prahy. Je základním zdrojem přehledných a dostupných informací o přítomnosti a budoucnosti hlavního města a funguje jako otevřená platforma, „základní tábor“ pro každého, kdo má zájem na společném plánování a rozvíjení Prahy. Kromě své základní funkce informačního centra je součástí CAMPu také výstavní sál s unikátní velkoplošnou projekcí, studovna, kavárna, venkovní terasa a moderní přednáškový sál s bohatým programem sestávajícím z veřejných diskuzí, vystoupení tuzemských i zahraničních odborníků, workshopů, projekcí a dalších aktivit.

 




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba