Blíží se konec hypotečního boomu? A kam až můžou vystoupat sazby z hypoték?

Research, 15.9.2021

Podle čerstvých dat serveru hypoindex.cz činil objem nově poskytnutých hypoték v srpnu 33,7 mld. . Historicky vzato je to opět hodně – viz poslední sloupec v následujícím grafu:   



Nicméně ve srovnání s letošním červencem jde o meziměsíční pokles o 4 %. Přitom průměrná hodnota meziměsíční změny z července na srpen v období 2015-2019 je naopak kladná, a to kolem 14 %. Může se tak zdát, že český hypoteční boom konečně začíná ustupovat. 

Bylo by to logické: objemy nových hypoték v posledních měsících zůstávaly na vysokých úrovních primárně nejspíš v předtuše růstu úrokových sazeb z nových hypoték (frontloading), a s probíhajícím naplňováním této předtuchy lze tedy čekat pokles zájmu o další hypotéky. Jde nicméně o velmi kolísavá data, takže bude dobré s tímto verdiktem ještě aspoň měsíc počkat. 

Průměrná úroková sazbahypoték poskytnutých v srpnu vzrostla dle téhož zdroje o 9bb na 2,32 %. Zkušenost ohledně vazby sazeb z nových hypoték na pětiletou sazbu na mezibankovním trhu (IRS) od ledna 2017 zachycuje následující graf (červeně jsou hodnoty z posledních měsíců; hypoteční sazby jsou z dílny ČNB, a tudíž jsou k dispozici jen do července a od hodnot uváděných na serveru hypoindex.cz se mírně liší): 



Pokud bude vše fungovat podobně jako od počátku roku 2017 doposud a pokud se naplní aktuální prognóza České spořitelny, že pětiletý IRS by v nejbližších letech neměl překročit hladinu 2,5 %, pak by sazbyhypoték neměly v nejbližších letech vystoupit výše než na cca 3 %. Hodnot zřetelně nad touto hranicí, kde byly naposled před rokem 2013, bychom se tedy bát neměli.  

 

Michal Skořepa 

Ekonom České spořitelny a člen vedení České společnosti ekonomické 

 

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality