Rostoucí inflace přeje prodeji luxusních nemovitostí. Lidé si tak ukládají peníze

Srpnová inflace dosáhla hodnoty 4,1 procenta, což je nejvíc od roku 2008. Rostou ceny jak ve službách, tak u klasického spotřebního zboží. Na druhou stranu mají lidé hodně naspořených peněz a řeší, kam je uložit. V jejich hledáčku pak jsou hlavně nemovitosti. 

Aktuální trendy se za poslední rok nezměnily, lidé stále ukládají své finanční prostředky do nemovitostí, protože se bojí rostoucí inflace. Jsou motivováni stále rostoucími cenami nemovitostí, relativně nízkými úrokovými sazbami a úsporou 4 % daně z nabytí nemovitosti,“ vysvětluje Petr Míka z Boutiq Real Estate.

Nemovitosti se prodávají rychleji

I když ceny nemovitostí rostou, v nabídkách realitních kanceláří se kvalitní byty či domy dlouho neohřejí. Pravidlem bylo, že nemovitost se správně nastavenou prodejní cenou, by se měla prodat do maximálně do 6 měsíců. Dnes je to v průměru o tři měsíce méně,“ podotýká Petr Míka. Lidé chtějí své peníze bezpečně uložit, a to pro ně představuje právě segment nemovitostí. „Movitá klientela vždy kupovala a bude kupovat luxusní nemovitosti, stejně jako movití lidé nakupují drahé umění,“ doplňuje Míka.

Koupit teď, nebo vyčkat?

Otázkou každé doby je, zda ještě počkat, nebo koupit nemovitost teď.  „Pokud bych dnes kupoval nemovitost, tak bych neváhal ani minutu. Díky kostnatému stavebnímu zákonu může dnešní obrovskou poptávku saturovat jen velmi omezená nabídka. Růst cen nemovitostí se maximálně přibrzdí, ale zásadní propad cen nemovitostí v Praze nevidím jako reálnou. Dalším faktorem růstu cen jsou stále rostoucí ceny stavebních materiálů, které ceny novostaveb šroubují směrem nahoru,“ uzavírá Petr Míka z Boutiq Real Estate a dokládá to na aktuálním prodeji bytů v projektu www.karleen.cz, tedy sesterské společnosti City Projects Company, který byl během tří měsíců skoro vyprodán.  Jiný klient si před nedávnem koupil pozemek v Křeslicích o rozloze 2500 m2 za 30 000 000 korun. Hlavní důvod? Bezpečné uložení peněz pro své děti.

 


Boutiq Real Estate

Boutiq Real Estate byla založena v roce 2015 jako exkluzivní realitní společnost. Svým klientům poskytuje zprostředkování prodej high-end nemovitostí. Tým realitních poradců se skládá z osobností se zkušenostmi z realit, práva, bankovnictví, finančního poradenství a pojišťovnictví. Řídí se těmito základními faktory: lokalita, kvalita, no risk.

Více informací se dozvíte na www.boutiq.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality