Ceny energií ženou Čechy k investicím do úspornějšího bydlení

AČSS, 18.5.2022

Praha 18. května 2022Rostoucí ceny energií motivují Čechy k pořízení energeticky úspornějšího bydlení. Jen v letošním roce se chce z důvodu vysokých cen elektřiny, tepla i vody pustit do větších či menších úprav domácnosti každý desátý Čech. Více než třetina z nich přitom investuje do úsporných opatření nad půl milionu korun. Vyplynulo to z dubnového průzkumu Asociace českých stavebních spořitelen.

Ceny energií od loňského podzimu dramaticky rostou. Vedle strmého inflačního vývoje se do zvyšování cen pro domácnosti promítly navíc i ekonomické dopady válečného konfliktu na Ukrajině. Naděje na jejich pokles je v nedohlednu, nezbývá proto nic jiného než hledat úspory. Například v úpravách stávajícího bydlení.

„I když investice do úsporného bydlení představují často velký zásah do rodinného rozpočtu, obvykle se nakonec vyplatí. Nejen že zvýší pohodu bydlení, ale také v určitém časovém horizontu přinesou návratnost vložených nákladů,“ říká Jiří Šedivý, tajemník Asociace českých stavebních spořitelen.

Podobně uvažuje 12 % Čechů, kteří letos plánují rekonstruovat s cílem snížit energetickou náročnost svých domácností. Nejčastěji přitom chtějí do úprav investovat více než půl milionu korun (37 %), necelá čtvrtina pak částku mezi 200 až 500 tisíci korunami. Ve zhruba pětině případů Češi počítají s využitím dotací, ale i tak investice do energeticky úsporných opatření v rámci nemovitosti představuje vysoký jednorázový výdaj.

 

 


„Pokud uvažujeme o investicích do úsporných opatření, ale nemáme dost vlastních prostředků, je ideál ním řešením úvěr od stavební spořitelny. Ten je úročen výrazně lépe než klasické spotřebitelské úvěry a na rozdíl od hypoték je poskytován do výše zhruba dvou milionů korun bez nutnosti zajištění nemovitostí, což je pro řadu lidí v dnešní nejisté době významná výhoda,“ uvedl Jiří Šedivý, tajemník Asociace českých stavebních spořitelen (AČSS).

Splácení úvěru je navíc možné rozložit až na 20 či 25 let, takže měsíční zátěž rodinného rozpočtu zůstane na přijatelné úrovni. V době rostoucích úrokových sazeb na trhu přitom může rozhodovat i skutečnost, že si klienti stavebních spořitelen zafixovali úrokovou sazbu řádného úvěru ze stavebního spoření v době, kdy uzavírali smlouvu o spoření. Dnes si tak mohou na bytové potřeby, mezi které energeticky úsporná opatření patří, půjčit za zhruba 4 %.

Hlavním motivem je pohodlí

Nejčastějším důvodem investic do úsporných opatření přitom trochu překvapivě není snaha ušetřit na energiích, ale primárně je pro Čechy motivem zvýšení komfortu bydlení. Zatímco úspory na výdajích za elektřinu uvedlo jako motiv 49 % lidí, zvýšení pohodlí je důležité pro 51 % respondentů. Čtvrtina lidí, kteří k investicím do úsporných opatření sáhnou, je pak motivována svým životním stylem – přístupem k udržitelnosti a ochraně životního prostředí obecně.

Snaha snížit energetickou zátěž domácností motivuje podle výzkumu AČSS Čechy k rekonstrukcím. Nejčastěji plánují zlepšení vnitřní či vnější tepelné izolace bytů a domů, dále pak výměnu kotle, kamen nebo tepelného čerpadla. Zájem je i o instalaci fotovoltaických panelů nebo zařízení na využití dešťové vody. „Poptávka po tepelných čerpadlech roste dlouhodobě a na podzim, po zvýšení cen energií, se skokově zvýšila nejen v Česku, ale prakticky v celé Evropě. Po ruské invazi na Ukrajinu nastal další dost dramatický skok v zájmu o čerpadla a poptávka je teď oproti loňskému jaru skoro desetinásobná,“ upřesnil jednatel společnosti IVT Tepelná čerpadla Marek Bláha.

Zvýšení poptávky však znamená také další zvýšení cen a prodloužení čekacích lhůt, ať již na zboží, nebo jeho instalaci. Menší tepelná čerpadla, která se nejčastěji instalují do domů při rekonstrukci, momentálně na trhu nejsou, čekací doba se zatím odhaduje na půl roku.

Výzkum Asociace českých stavebních spořitelen proběhl v dubnu 2022 na reprezentativním vzorku
519 respondentů české populace ve věku 18–65 let. Výzkum se uskutečnil pomocí Instant Research IPSOS.

www.acss.cz

Asociace českých stavebních spořitelen (AČSS) si klade za cíl společně se svými členy vytvářet spolehlivý, funkční a stabilní systém stavebního spoření a také upevňovat důvěru v tento produkt. Důraz klade na vytváření příznivých podmínek pro řešení bytových potřeb lidí žijících v České republice.
Asociace českých stavebních spořitelen vznikla v roce 2000 a v současnosti sdružuje všech pět stavebních spořitelen (Českomoravská stavební spořitelna, a. s., Stavební spořitelna České spořitelny, a. s., Modrá pyramida stavební spořitelna, a.s., Raiffeisen stavební spořitelna a.s. a Wüstenrot – stavební spořitelna a.s.). AČSS udržuje kontakty s partnerskými organizacemi v Evropě a podílí se stejně jako všichni její členové na činnosti Evropského sdružení stavebních spořitelen.

Více informací na: www.acss.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Bydlení rubrika