Globální trhy ve světle nových dat: Inflace, PMI a vývoj cen ropy

V nadcházejícím týdnu, který bude zkrácen kvůli svátkům, se pozornost investorů zaměří na nové údaje o inflaci ze Spojených států, eurozóny a Japonska. Současně bude v centru zájmu i stav čínského výrobního sektoru. Obavy o výhled poptávky mohou nadále ovlivňovat ceny ropy. Zde je to, co potřebujete vědět, abyste mohli úspěšně začít nový týden.

Inflační data z USA

Oblíbený inflační ukazatel Federálního rezervního systémuindex cen osobních spotřebních výdajů (PCE) – bude zveřejněn v pátek a očekává se, že poskytne klíčové indikace o možném vývoji úrokových sazeb na zbytek roku

Toto zveřejnění přichází v době, kdy trhy začínají přijímat očekávání vyšších a déle trvajících úrokových sazeb, což podpořil nedávný zápis z jednání Fedu spolu s opatrnými vyjádřeními politiků, kteří vyjádřili obavy, zda inflace skutečně vykazuje spolehlivý sestupný trend.

V průběhu týdne se dočkáme projevů několika čelných představitelů Fedu, včetně guvernérky Michelle Bowmanové, prezidentky Clevelandského Fedu Loretty Mesterové, guvernérky Lisy Cookové, prezidenta Newyorského Fedu Johna Williamse a prezidenta Atlantského Fedu Raphaela Bostice. Ve čtvrtek bude také zveřejněna revidovaná zpráva o hospodářském růstu za první čtvrtletí a ve středu se dočkáme Béžové knihy Fedu, která poskytne aktualizovaný přehled o ekonomické situaci.

Inflace v eurozóně

Evropská centrální banka (ECB) dala téměř jasné naznačení, že na svém nadcházejícím červnovém zasedání dojde k snížení úrokových sazeb z aktuálních rekordních 4 %. Nicméně, tempo dalšího snižování sazeb bude záviset na vývoji inflace, zejména vzhledem k tomu, že údaje o inflaci zveřejněné v pátek naznačují, že cenové tlaky zůstávají volatilní.

Podle ekonomů inflace v eurozóně v květnu meziročně vzrostla na 2,5 % z dubnových 2,4 %, zatímco základní inflace se drží na stabilní úrovni 2,7 %. I přes tento nárůst se očekává, že ECB v červnu sazby sníží, ačkoliv někteří představitelé již vyjádřili skepsi ohledně potřeby dalšího uvolňování měnové politiky.

Dále bude ekonomický kalendář eurozóny tento týden nabízet německý index podnikatelského klimatu Ifo v pondělí a průzkum inflačních očekávání ECB v úterý.

Údaje z Japonska

Údaje o inflaci v Tokiu, které budou zveřejněny v pátek, se dočkají zvýšené pozornosti, jelikož trhy hledají náznaky, kdy by Bank of Japan mohla přistoupit k dalšímu zvýšení úrokových sazeb. Tyto údaje přicházejí dva týdny před nadcházejícím měnově politickým zasedáním BOJ, na kterém někteří analytici předpokládají, že by mohlo dojít k dalšímu zvýšení sazeb po historickém zvýšení v březnu.

Tvůrci politiky čelí rostoucímu tlaku, aby zvýšili sazby v reakci na pokračující oslabování jenu, což zvyšuje náklady na dovoz surovin a tím negativně ovlivňuje spotřebitelské ceny. Oslabující jen má přímý dopad na kupní sílu obyvatel a zvyšuje inflační tlaky.

V pátek rovněž ministerstvo financí zveřejní údaje o měnových intervencích, včetně posledních kol podezření z intervencí a plánů nákupu dluhopisů, což může poskytnout další vhledy do měnové politiky Japonska a jejích dopadů na globální finanční trhy.

Čína

Čína v pondělí zveřejní údaje o průmyslových ziscích za uplynulý rok, a trh s napětím očekává, zda se dubnové zisky odrazily od předchozího měsíčního poklesu, který zpomalil tempo růstu za první čtvrtletí na 4,3 %. Kromě toho, v pátek Čína zveřejní oficiální výrobní a nevýrobní PMI za květen. Ekonomové očekávají, že výrobní index zůstane těsně nad hranicí 50 bodů, což signalizuje rozdělení mezi expanzí a kontrakcí ekonomiky a to již třetí měsíc po sobě.

V letošním roce si Peking stanovil ambiciózní cíl hospodářského růstu ve výši přibližně 5 %. Dosáhnout tohoto cíle bude podle mnoha analytiků náročné, vzhledem k výzvám, kterým čelí druhá největší ekonomika světa.

Ceny ropy

Ceny ropy se v pátek zvýšily o přibližně 1 %, avšak za celý týden zaznamenaly pokles. Tento týdenní pokles byl důsledkem obav, že silné ekonomické údaje ze Spojených států povedou k udržení vyšších úrokových sazeb na delší dobu, což by mohlo omezit poptávku po pohonných hmotách. Ropa Brent za týden uzavřela s poklesem o 2,1 %, přičemž zaznamenala nejdelší sérii ztrát od 2. ledna po čtyřech poklesech v řadě. Americká ropa zaznamenala týdenní pokles o 2,8 %.

Vyšší úrokové sazby mohou zpomalit ekonomickou aktivitu tím, že zvýší náklady na půjčky, což může negativně ovlivnit poptávku po ropě. Přesto analytici z Morgan Stanley ve své poznámce uvedli, že poptávka po ropě je celkově stále silná a očekávají, že v letošním roce dojde k nárůstu celkové spotřeby kapalné ropy o přibližně 1,5 milionu barelů denně. Slabší poptávka po benzinu v USA je vyvážena silnější globální poptávkou, která na začátku roku překvapila svým růstem, dodali analytici.

Ing. Libor Stoklásek, MBA
Algoimperial

AlgoImperial

Algoimperial Fund je plně automatizovaný fond obchodující na mezibankovním trhu měn. Jedná se o fond kvalifikovaných investorů, jehož hlavní činností je správa klientského majetku pomocí automatických obchodních strategií. Systémy využívají volatility investičních aktiv a uzavírají obchody v desítkách sekund, přičemž Algoimperial velmi důsledně klade důraz na stabilitu, striktní risk management a maximalizaci profitu s nízkou nákladovostí.

Více informací na: www.algoimperial.com



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality