Nízkoenergetický dům aneb co o něm víte a nevíte II.část

Petr Hanisch, 4.11.2008

Nízkoenergetický dům aneb co o něm víte a nevíte II.část

předchozí díl: Nízkoenergetický dům aneb co o něm víte a nevíte I.část

 

Stavba nízkoenergetického domu vyžaduje odborníka

nízkoenergetický dům - Ekonomické stavby

Pokud se podíváme pod povrch, zjistíme že nízkoenergetický dům je sofistikovanou a poměrně technologicky náročnou stavbou. Na rozdíl od běžného domu vyžaduje detailní koordinaci a nepřetržitou kontrolu všech stavebních postupů už od samého začátku. Základem správné funkce nízkoenergetického domu je dobrá vzduchotěsnost obvodových konstrukcí domu a střechy, aby se zabránilo tepelným ztrátám. Hned ze začátku je tedy nutné izolovat a důkladně kontrolovat všechny vrstvy zateplení i izolačních fólií, je nutné průběžně s rostoucí stavbou instalovat rozvody vzduchotechniky a taky mít pod kontrolou spoustu detailů, pracovních procesů a volbu materiálů. Zanedbání jakéhokoli článku by mohlo vést k enormnímu poklesu účinnosti nízkoenergetického řešení.   

Společnost Ekonomické stavby nabízí svým klientům možnost upravit si projekt ze své nabídky tak, aby splňoval podmínky nízkoenergetického řešení. Tato společnost, která je předním výrobcem zděných rodinných domů v Čechách i na Slovensku, se u nízkoenergetických domů zaměřuje hlavně na skladbu zdiva, důkladné zateplení a řešení architektonických detailů domu tak, aby se zamezilo vzniku tepelných mostů a maximálně se snížily tepelné ztráty. Pro zajištění úsporného vytápění Ekonomické stavby svým zákazníkům také nabízejí tepelné čerpadlo už ve standardu a to za speciální dotovanou cenu už od 100 000,-. 

Kolik stojí

nízkoenergetický dům - Ekonomické stavby Protože je nízkoenergetický dům obecně materiálově i technologicky náročný, promítá se to i do výsledné ceny domu, která je oproti běžným domům vyšší v průměru o 10 - 20%. Navýšení je způsobeno technologickou náročností nízkoenergetické stavby, které vyžaduje odlišné postupy, specifický a kvalitní materiál a technologická zařízení, jakým je například vzduchotechnika, tepelné čerpadlo a podobně. Návratnost takovéto investice je však při současných cenách energií do 10 let, což je relativně rychlé.

 

Jak a kde si pořídit nízkoenergetickým dům

Malý počet realizovaných nízkoenergetických domů je dán také tím, že se tomuto typu staveb věnuje na českém trhu pouze zlomek architektů a projektantů. A je ještě méně firem, které by byly schopné stavbu nízkoenergetického domu realizovat.  Mnohé z nich nabízejí takzvané nízkoenergetické domy, které však nízkoenergetické nejsou a vyznačují se pouze silnější vrstvou izolace, což se nedá považovat za nízkoenergetické řešení. Proto je dobré být na pozoru při výběru dodavatele.

Jednou z mála světlých výjimek je právě společnost Ekonomické stavby, která věnuje nízkoenergetickým řešením svých domů velkou pozornost a považuje za samozřejmé dodat svým zákazníkům dům, který skutečně splňuje parametry nízkoenergetického řešení. Ke každému nízkoenergetickému domu od Ekonomických staveb je nezávislou zkušebnou vydán tepelný audit, který je dokladem o specifických nízkoenergetických vlastnostech domu.

Od ledna 2009 bude každá novostavbaČeské republice povinně vybavena tzv. energetickým štítkem a energetickým průkazem, které slouží jako jednoduché, průhledné a pochopitelné hodnocení budovy z hlediska spotřeb energií. Porovnávají kvalitu tepelných izolací budov a na základě toho lze vyčíst i předpokládané nároky na energii potřebnou na vytápění. Tento nástroj by měl konečně tedy pomoci zprůhlednit výstavbu v oblasti nízkoenergetických domů. 

 

Co nám bude odměnou

nízkoenergetický dům - Ekonomické stavby Jak už bylo několikrát předesláno, nízkoenergetický dům nám zajistí velkou úsporu na spotřebě energií, což může být obrovskou výhodou zejména v dlouhodobém horizontu právě kvůli neustále rostoucím cenám za energie. Díky nízkoenergetickému řešení se nemusíte trápit otázkami, jestli vůbec finančně utáhnete provoz domu, až budete třeba jednou v důchodu.

 

O společnosti Ekonomické stavby

Ekonomické stavby jsou předním výrobcem zděných rodinných domů, který každoročně realizuje a předává svým klientům v České republice a na Slovensku přes 300 domů. Už od počátku své činnosti se zaměřuje na kvalitu a šíři nabídky služeb, která je svým rozsahem na trhu ojedinělá.

Cílem Ekonomických staveb je zpřístupnit bydlení v rodinném domě co nejširšímu spektru zákazníků, čehož dosahují širokou nabídkou služeb – od individuálního projektu, přes vyřízení stavebního povolení a zajištění financování až po samotnou realizaci – a příznivými cenami. Ekonomické stavby chtějí být spolehlivým a stabilním partnerem pro výstavbu rodinných domů, který vždy nabízí něco navíc.

Více informací na www.ekonomicke-stavby.cz

 

minulý díl: Nízkoenergetický dům aneb co o něm víte a nevíte I.část
další články Nízkoenergetické domy na postupu



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba