Zákaz česání borůvek v části Krkonoš: hrozí devastace borůvčí

TNBiz, 14.7.2017
Za týden začne v Krkonoších platit nové nařízení Správy Krkonošského národního parku (KRNAP), které zakáže vstup do některých oblastí. Je to kvůli tomu, že budou dozrávat borůvky a strážci parku se snaží zabránit jejich devastaci profesionálními trhači.

Toto nařízení Správy KRNAPu má zlatit od 20. června až do poloviny října. Strážce parku k tomu donutily velké nájezdy profesionálních zahraničních, zejména polských, sběračů borůvek, kteří se v podstatě vždy vrhli na lokality v I. zóně parku a decimovali tam celé borůvkové porosty, když je trhali pomocí hřebenu.

Kupříkladu před 8 lety řešil KRNAP 50 správních řízení s těmito sběrači. Ale když budou návštěvníci respektovat nařízení KRNAPu, budou chodit po vyznačených cestách i v té I. zóně a sem tam si utrhnou jednu borůvku, na kterou dosáhnou z cesty, tak jim žádný postih nehrozí.

Pokutovat nebo navrhnout správní řízení mohou už i strážci Krkonošského národního parku, kteří nyní mají pravomoc návštěvníky legitimovat a tyto kroky učinit.

Nařízení se týká přibližně 15 % parku. Jde zejména o lokality mimo značené cesty v I. zóně, například v okolí Sněžky, Modrého a Obřího dolu, Vosecké boudy nebo Kotle



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky