Recepty z české i světové kuchyně, stránka 4

Chcete nápad na několikachodová menu, recepty na víkend, rychlou večeři nebo oběd ve všední den, rady a inspiraci ohledně vaření a zavařování? To vše najdete zde, včetně článků týkajících bylinek a koření, zajímavých surovin a plodin, jak je můžete při vaření použít a jak pracovat s jejich chutěmi. Káva nebo čaj? Máte vynikající recept od babičky, nebo od kolegů z práce? Podělte se s ním. Vegetariánské či veganské recepty v české kuchyni nacházejí stále více příznivců, pojďme tomu naproti.

Nejchutnější recepty jsou ty z místních surovin, třeba salát s kozím sýrem, čekankou a ořechy

22.2.2021

Přestože se nesou zimní recepty v „hutnějším“ duchu, nezapomínejme ani na lehkou večeři v podobě salátu. Někdy si vystačíme s variantou „co dům dal“, ale proč se taky neinspirovat ozkoušeným a perfektně vyladěným receptem? V tom našem se ukrývá čekanka,

Recept na kachní prsa na pomerančích s pečenými bramborami

20.2.2021

Přemýšlíte co k slavnostnímu obědu? Zkuste delikátní kachní prsa na pomerančích s pečenými bramborami, jak je připravuje legendární olympijská vítězka Kateřina Neumannová. „Je to lahůdka. Hlavní práci odvede šikovná varná deska a trouba.

Recept na jarní muffiny s medvědím česnekem, nebo špenátem

17.2.2021

Nejdříve si do pěny vyšleháme vajíčka se špetkou soli. Poté přidáme zchladlé rozpuštěné máslo, tvaroh, najemno nakrájený medvědí česnek a ještě lehce promícháme. Mezitím v druhé míse smícháme mouku, parmazán, tymián a prášek do pečiva.

Únorové recepty proti únavě: polévka z pečené cibule s tyčinkami z listového těsta

13.2.2021

Jaké jídlo je vždycky hodně výživné, ale přitom nás nepříjemně „nezaplácne“? Rozhodně polévka! Pokud si dáme o trochu větší porci, bohatě nám vystačí k obědu nebo k večeři. A v tomto ročním období klidně i ke snídani.


Fotogalerie: Kuchyně, Jídelny



Únorové recepty proti únavě: pečená mrkev se slaným tvarohem

12.2.2021

V druhém letošním měsíci potřebujeme doplnit síly po dlouhé zimě a temných dnech. Čím si tedy podmaní únor naše chuťové pohárky? Ideálně něčím zemitým a hutnějším, ale zároveň dobře stravitelným.

Nejchutnější recepty jsou ty z místních surovin, třeba cibule plněné sýrem gouda

10.2.2021

O tomto pokrmu si dovolíme tvrdit, že představuje zajímavou alternativu francouzské cibulačky. Pokud tedy milujete tuto polévku, jednoznačně vás zaujmou i naše cibule plněné goudou. Nesmí chybět ani zeleninový vývar a bílé víno.




Tajemství dokonale šťavnatého steaku

9.2.2021

Voňavý, zvenku opečený s klasickými tmavými rýhami od grilovací pánve, uvnitř plný šťávy. Dobře připravený steak je prostě delikatesa. A nemusíte si ho vychutnávat jen na letní zahradě, ale i doma když prší nebo chumelí.

Sladké recepty: pohanková kaše s mandlovým mlékem a karamelizovanými jablky a hruškami

3.2.2021

Určitě jste už někde zaslechli, že je pohanka velmi cenná potravina. Její předností je např. obsah rutinu, který zpružňuje a posiluje naše cévy. Víte ale, jak ji připravit, aby vám zároveň chutnala? Uvařte ji protentokrát na sladko, a to v mandlové...

Lednové odlehčené recepty: celerové karbanátky s krůtím masem

31.1.2021

Základem našich karbanátků je celer, oblíbená kořenová zelenina známá pro své protizánětlivé účinky a obsah řady vitaminů (B, C, A) a minerálů (draslík, vápník, hořčík, železo). Jedinečná vůně celeru protknutá česnekem a zázvorem a promíchaná s jemným...

Lednové odlehčené recepty: pečený pstruh s čočkovým ragú

30.1.2021

Ryby si nejspíše dopřáváte hlavně během léta a na Vánoce. Proč si je ale nepřipravit třeba právě teď, když jsou také k dostání? Nachystali jsme pro vás recept se pstruhem, protože má lahodnou jemnou chuť a dobře se odděluje maso od kostí.

Bezmasé recepty: pečená dýně, sladké brambory, topinambur, mrkev a mix semínek

29.1.2021

Každý z nás má potřebu konzumovat maso úplně jinak. Jestliže patříte mezi lidi, kteří si pochutnají i na bezmasých pokrmech, nebo jste přímo vegetariáni, budete mít z tohoto receptu opravdu radost.

Sladký zákusek pro zimní dny: citronová babeta

26.1.2021

Citronová babeta býval kdysi moučník na pultech obchodů. Tam ho již nenajdeme, můžeme si ale podle receptu připravit jednoduchou domácí variantu babety. Chutnat bude jako snídaně i odpolední svačina k čaji, či kávě.

Lednové odlehčené recepty: pestrý zeleninový dip

22.1.2021

Čím si obohatit téměř jakýkoliv pokrm? Maso, brambory, chipsy, tortilly? Poctivým zeleninovým dipem! V tom našem se skrývají rajčata, papriky, cibule, česnek, cuketa, lilek, mrkev, zázvor a z dochucovadel také jablečný ocet.

Lednové odlehčené recepty: špenátová polévka se zastřeným vejcem

21.1.2021

Máte slabost pro neodolatelnou vůni špenátu a česneku? Když ještě přidáte zeleninový vývar, cibuli, bílé víno, smetanu a vejce, hnedle se můžete těšit na dokonale vyváženou polévku. Zvládne ji uvařit také kuchař-začátečník.

4 věci, které Vám vadí na ořechovém másle – a co s nimi

18.1.2021

Ořechové máslo plné plísně, s usazeným olejem nebo málo sladké? Víme, co s tím!