Recepty z české i světové kuchyně, stránka 2
![](https://img.kurzy.cz/zpravy/obrazky/74/623874-vanocni-cukrovi-orechy-plnene-kavovym-kremem/vanocni-cukrovi-orechy-cl_w670h569_w654h370.jpg)
Vánoční cukroví: ořechy plněné kávovým krémem
Kdo by nemiloval staročeskou klasiku – ořechy. Možná ještě na ně máte doma formičky po babičce. Zkusme je trošku osvěžit. Přidejme do krému kávový cukr...
![](https://img.kurzy.cz/zpravy/obrazky/28/623028-vanocni-cukrovi-pusinky-s-orechy-a-susenymi-svestkami/recept-van-cukr-pusinky-cl_w670h442_w654h370.jpg)
Vánoční cukroví: pusinky s ořechy a sušenými švestkami
Pusinky nebo hubinky? Případně říkáte malým nadýchaným hrudkám z bílků a cukru ještě úplně jinak? Ve finále je to úplně jedno, na pojmenování nezáleží, rozhodující je chuť. A tu mají naše hubinky naprosto famózní, protože jsme do nich přisypali nadrobno..
![](https://img.kurzy.cz/zpravy/obrazky/53/622453-vydatne-lokalni-recepty-mrkvovy-kolac-s-tvarohem-a-orechy/recept-mrkvac-tvaroh-cl_w670h442_w654h370.jpg)
Vydatné lokální recepty: mrkvový koláč s tvarohem a ořechy
Klasický mrkváč si již vytvořil nezastupitelné místo v mnoha českých domácnostech i ve vyhlášených kavárnách. Mrkev přidaná do těsta totiž umí vykouzlit harmonickou, lehce nasládlou chuť, která je ve spojení s tvarohovou náplní neopakovatelná...
![](https://img.kurzy.cz/zpravy/obrazky/99/622199-vanocni-pecivo-panettone-nechte-se-inspirovat-italii/recept-panettone-cl_w670h660_w654h370.jpg)
Vánoční pečivo panettone: nechte se inspirovat Itálií
Klasický vánoční sladký chléb je oblíbenou pochoutkou nejen v Itálii a vyzkoušet ho letos můžeme i doma. Zdlouhavá příprava bude bohatě odměněna! TIP: Můžete místo rozinek použít třeba čokoládu.
Fotogalerie: Kuchyně, Jídelny
![](https://img.kurzy.cz/zpravy/obrazky/98/622198-vydatne-lokalni-recepty-smazene-tvaruzky-opecene-mini-bramburky-s-pazitkou/recept-smazene-olomoucke-cl_w670h443_w654h370.jpg)
Vydatné lokální recepty: smažené tvarůžky, opečené mini brambůrky s pažitkou
Na závěr jsme připravili opravdovou lahůdku. Tradiční olomoucké tvarůžky neboli tvargle, které pochází z Velké Bystřice. Zde zrají pod valenými klenbami v kamenných sklepích. Jsou vyráběny řemeslně a s velkým podílem ruční práce. Odměnou za to je...
![](https://img.kurzy.cz/zpravy/obrazky/70/621370-vydatne-a-lokalni-recepty-kremova-polevka-z-peceneho-cesneku-se-spekem-a-krutony/recept-polevka-cesnek-spek-cl_w670h443_w654h370.jpg)
Vydatné a lokální recepty: krémová polévka z pečeného česneku se špekem a krutony
Krémové polévky zažívají každoročně na podzim velký boom. Aby taky ne! Pořádná porce husté polévky pohladí na duši a prohřeje celé tělo. Vyzkoušejte naši česnekovou, která je lehká na přípravu a potřebujete na ni minimum ingrediencí. Chuť zvýrazněte
Jogurtový koláč bez lepku
Dali jste se na hubnutí - ale chuť na koláč je silnější? Tenhle si můžete dát bez obav - je bez mouky a plný zdravých surovin!
![](https://img.kurzy.cz/zpravy/obrazky/60/618860-listopadove-recepty-jablecny-strudl-s-rozinkami-v-rumu/recept-strudl-rum-rozinky-cl_w670h443_w654h370.jpg)
Listopadové recepty: jablečný štrúdl s rozinkami v rumu
Téměř každá rodina má svůj rodinný recept na štrúdl z jablek. Liší se ve způsobu jejich přípravy i ve volbě těsta. My jsme zůstali u klasiky – oblíbeného listového těsta, o to více jsme si ale pohráli s jablky. Nechali jsme je zkaramelizovat společně se
![](https://img.kurzy.cz/zpravy/obrazky/56/618856-hrnickove-recepty-fazolky-zapecene-s-vejci/fazolky-wikipedia-org_w670h433_w654h370.jpg)
Hrníčkové recepty: fazolky zapečené s vejci
Fazolky jsou chutné a zdravé jídlo. Používáme je většinou jako přílohu, ale dobře zasytí i jako lehké hlavní jídlo. Nejlepší jsou čerstvé, ale použít se dají i ty mražené.
![](https://img.kurzy.cz/zpravy/obrazky/87/618587-listopadove-recepty-dynove-placky/recept-dynove-placky-cl_w654h370.jpg)
Listopadové recepty: dýňové placky
S barvami podzimu se jednoznačně ztotožňuje dýně. Její nádherně oranžová barva je lákavá nejen pro oči, ale i pro naše chuťové pohárky. Receptů na polévku z této nádherné zeleniny je mnoho, proto zařazujeme inspiraci na dýňové placky. Základem je dýně
![](https://img.kurzy.cz/zpravy/obrazky/77/617577-hrnickova-polevka-z-tykve-po-madarsku/tykev-obecna-wikipedie_w670h480_w654h370.jpg)
Hrníčková polévka z tykve po maďarsku
Receptů na polévku z tykve nebo dýně je mnoho. Tento recept využívá tykev pro vývar, ve kterém se vaří další zelenina a přidávají se jemné nudle. Polévka zahřeje a veříme, že i zachutná.
![](https://img.kurzy.cz/zpravy/obrazky/28/617428-martina-prusova-z-anorexie-me-vylecila-laska-k-cinkam/DSC00866_w670h1005_w654h370.jpg)
Martina Průšová: Z anorexie mě vyléčila láska k činkám!
Dá se z mentální anorexie úplně vyléčit? Nebo je to věc, která ve Vás zůstane navždy? Téma, které v našich rozhovorech otevíráme už poněkolikáté - tentokrát s koučkou, bývalou fitness závodnicí a v posledních měsících také úžasnou spolupracovnicí s naší
![](https://img.kurzy.cz/zpravy/obrazky/87/261387-oblibene-testoviny-ktere-mame-radi-a-jednoduchy-recept-na-vretena-po-bolonsku/testoviny-druhy-pikist_w654h370.jpg)
Oblíbené těstoviny, které máme rádi a jednoduchý recept na vřetena po boloňsku
Některé druhy známe všichni a téměř všichni je rádi jíme v různých úpravách. Mají nízký obsah tuku, jsou lehce stravitelné a rychle dodají energii. Obsahují zejména škrob, bílkoviny, ale i draslík, fosfor a vápník. Vyrábí se většinou z tvrdé pšenice, nebo
![](https://img.kurzy.cz/zpravy/obrazky/6/614306-podzimni-hrnickova-polevka-ktera-potesi-zaludek-a-zasyti/recept-hrnic-polevka-vlocky-pixabay_w670h415_w654h370.jpg)
Podzimní hrníčková polévka, která potěší žaludek a zasytí
Podzimní počasí je už studené a sychravé. Proto potřebujeme něco sytého na zahřátí i do žaludku. Hrnková polévka ze zeleniny, žampionů a ovesných vloček je dobrým tipem na lehkou večeři, teplou svačinu, nebo snídani. Na přípravu je velmi jednoduchá...
![](https://img.kurzy.cz/zpravy/obrazky/86/263686-pizza-kulata-placka-ktera-dobyla-svet/pizza-publicdomainpictures_w654h370.jpg)
Pizza - kulatá placka, která dobyla svět
Kdo doopravdy před tisíci lety z hrubě rozemletého obilí upekl na žhavých kamenech placku, která by se dala označit za pramáti všech pizz, to už se zřejmě nezjistí. Určité je to, že koláče z jednoduchého obilného těsta znali staří Egypťané, Římané a další