Recepty z české i světové kuchyně, stránka 3

Tradiční Vánoce na talíři: recepty na vánočního kapra
K tradicím a symbolům Vánoc u nás od konce 19. století patří vánoční kapr. Bez kapra na štědrovečerní tabuli by to možná v některých rodinách ani Vánoce nebyly. Kapr je kvalitní rybí maso, které se dá upravit na mnoho způsobů.

Mezi vánoční tradice patří také bramborový salát
Kdo by neměl rád bramborový salát! Patří u nás mezi jedno z nejoblíbenějších jídel. Bramborový salát, to není jen vánoční příloha ke smaženému kaprovi. Bramborový salát vhodně doplňuje různé druhy masa.

Vánoce s recepty z místních surovin: vláčná vánočka
Co rozhoduje o tom, zda bude vánočka nádherně vláčná, že se vám bude rozplývat na jazyku? Kromě množství másla rozhodně kvalitní mouka! Pro dokonalou konzistenci těsta jsme v našem receptu zkombinovali polohrubou a hladkou.

Bábovka je klasikou českých moučníků, peče se i o Vánocích
Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se Vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií.
Fotogalerie: Kuchyně, Jídelny

Jak uplést vánočku z osmi pramenů? (Video)
Celý recept najdete zde: http://rozhl.as/2zr Vánočka nemívala vždy tvar pletené housky, jak ji známe dnes. Zpočátku to bývalo pečivo nepletené, podlouhlého tvaru, tak zvaná calta. Calta byla známa již ve 14. století a její původní vzhled se s...

Vánoce s recepty z místních surovin: linecké cukroví s kdoulovým džemem
Málokdo si dovede představit Vánoce bez lineckého cukroví, které je jedním z nejoblíbenějších. Pokud ho chcete mít opravdu „vymazlené“, nesmí chybět v těstu voňavé máslo a na potření kvalitní marmeláda nebo džem plný ovoce.
Diskuze a fórum

Recepty z regionů: řízek z mletého masa s česnekovým sýrem a uzenou bramborovou kaší
Přemýšleli jste někdy, jestli znáte dobře místo, kde právě žijete? Nejen krajinu a okolí, ale třeba také místní potraviny, regionální delikatesy? Přestože už jsou nejspíše některé z nich na seznamu vašich oblíbených, zkuste se příště v obchodě nebo na...

Jaká vánoční linecká kolečka by upekla maková panenka?
Ještě v 19. století bylo za vánoční cukroví považováno různě formované svařené slazené ovoce a mezi nejoblíbenější druhy cukroví patřily zejména zázvorky a kokosky. Na vesnicích pak oblíbené škvarkové cukroví.

Recept na vánoční dezert ve francouzském stylu – Galette des Rois (Tříkrálový koláč)
Koláč Galette des Rois v sobě dle tradice ukrývá fazoli. Osoba, která ve svém kousku koláče tuto fazoli objeví, se pro tento den stane symbolickým králem či královnou. Dle tradice si může nálezce také vybrat někoho, kdo bude jejich protějškem (králem...

Recepty na podporu imunity: dýňový hummus s praženým mákem
Pokud patříte k milovníkům dýní, určitě zkuste pečený dýňový humus s praženým mákem. Není to typický hummus z cizrny, ale jako pomazánka na čerstvé pečivo nebo dip k zelenině bude chutnat výborně.

Nejlepší domácí vánočka: jak upéct dokonalou vánočku? Recept a postup pletení vánočky (názorné video)
Jak vyrobit luxusní domácí vánočku, aby byla krásně tvarovaná a zároveň chutná a vláčná? Tady máte návod, se kterým do světa prorazila uznávaná cukrářka Bára Lamačová z Humpolce.

Jaké vánoční sušenky by upekla maková panenka?
Pokud nevyhledáváte příliš sladké cukroví a rádi „křupete“, bude pro vás tento recept ideální. Nejvíce vám tyto makovo-sezamové sušenky budou chutnat u vánoční pohádky nebo při kávě. Příprava je poměrně jednoduchá a chuť rozhodně stojí za to.

Recepty na podporu imunity: mrkvovo-makový koláč s ořechy
Inspirujte se recepty z lokálních surovin, které zpříjemní podzimní dny a zároveň prospějí zdraví i imunitnímu systému. Ideální volbou je mrkvovo–makový koláč. Tato dobrota v sobě skrývá hned tři potraviny, které pomáhají bojovat s neduhy podzimu, a k...

Jaké vánoční cukroví by upekla maková panenka?
K Vánocům patří dobré jídlo a sladké cukroví, které hospodyňky připravují i týdny dopředu. V některých rodinách se předávají recepty na cukroví z generace na generaci a každý rok se opakují. Ani milovníkům tradic však neuškodí občas vyzkoušet něco jiného.

Listopadové recepty: teplý čokoládový dortík a malinová omáčka
Málokdo dokáže odolat jedné z největších delikates – čokoládě. Náš dortík představuje naprosto vše, co od čokoládového dezertu očekáváte. Nejdřív vás pošimrá v nose jeho neodolatelná vůně, pak vám vaše hlava i tělo zavelí chopit se lžičky, zabořit ji...